Page Overview: Debrecen and future BMW Group plant: final land-purchasing contract is signed. Important Milestone for Plant Project.
2019.09.24.  - 

Fontos mérföldkövéhez érkezett a BMW Group debreceni gyára: aláírták a végső területvásárlási szerződést

Balról jobbra: Poser Zoltán, Magyar Levente, Palkovics László, Michele Melchiorre, Dr. Papp László és Andreas Pfleger

2019. szeptember 24-én ünnepélyes keretek között írták alá Debrecenben a BMW Group jövőbeni gyárának otthont adó ipari területre vonatkozó adásvételi szerződést. A ceremónián Dr. Palkovics László, Magyarország innovációs és technológiai minisztere, Magyar Levente, miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkár, Michele Melchiorre, a BMW Manufacturing Hungary Ltd. ügyvezető igazgatója és Dr. Papp László, Debrecen polgármestere vett részt, illetve mondott beszédet.

Amint azt Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, valamint a BMW Group 2018 nyarán bejelentette, a BMW Group a Debrecen külterületén elterülő északnyugat-magyarországi ipari övezetben építi fel új gyárát. A müncheni központú vállalatcsoport tavaly októberben írta alá első, ez irányú befektetésekre irányuló szerződéseit Debrecenben.

    Balról jobbra: Póser Zoltán, Magyar Levente, Dr. Palkovics László, Michele Melchiorre, Dr. Papp László és Andreas Pfleger

Debrecen legnagyobb ipari telephelyén az októberben megszületett egyezségnek megfelelően egy mintegy 400 000 köbméternyi nyíltvizi árkot és egy 145 000 méter hosszúságú burkolt vízelvezető rendszer alakítottak ki. Az elmúlt hónapokban a területről több mint egymillió köbméter földet fejtettek ki és szállítottak el, a talaj felületét pedig hozzávetőlegesen 600 000 köbméternyi stabilizáló anyag felhasználásával egyenlítették ki.

A földterületet előkészítő munkálatok a tervek szerint haladnak. A fejlesztési terület több részletben, jövő tavaszra teljes mértékben a BMW Group tulajdonába kerül.

„Az adásvételi szerződés mai aláírása újabb fontos mérföldkövet jelent a Debrecenben épülő gyár munkálataiban. Debrecen városa és az EDC gazdaságfejlesztési központ már hónapok óta dolgozik az iparterület előkészítésén, az eddigi eredmények pedig lenyűgözőek. A legmagasabb minőségű prémium termékek előállításához jövőbeni gyárunk szakképzett dolgozói jelentik a kulcsot, e téren pedig büszkén jelenthetem be, hogy az első toborzási ütem rendkívül sikeresen zárult: augusztus óta már első négy magyarországi kollégánk is erősíti a projekten dolgozó csapatot” – mondta Michele Melchiorre, a BMW Manufacturing Hungary Ltd. ügyvezető igazgatója szeptember 24-én Debrecenben.